6. tammikuuta 2010

Hampurilaiset

Tänään meillä on kotihampurilaisia. Taikina on jo kohotettu, hampurilaissämpylät ovat kohoamassa, jauheliha on sulamassa. Jossakin Ramsay Gordonin ohjelmassa kehutettiin kovasti hampurilaispihviä, niitä kokeilankin tänään, vaikka ihan tarkka aineksen määrä ei ole annettu. Katsotaan mitä siitä tule onnistumaan ;)

Hampurilaissämpylät
16 kpl
(seitsemän tähden leivontakirjasta)

50g hiivaa
1/2 dl ölyjä
5 dl maitoa tai vettä
2 tl sokeria
1 tl suolaa
n. 1,2 litraa vehnäjauhoja

Voiteluun: maitoa

Murenna hiiva kulhoon. Lisää öljy, kaada joukkoon kädenlämpöistä maitoa tai vettä.
Liuota hiiva pieneen nestemäärään. Lisää loppuneste. Lisää sokeri, suola ja niin paljon jauhoja, että taikina irtoaa kulhon reunoista. Ripottele pinnalle hieman jauhoja. Kohota taikina leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi, 30-40 minuuttia.
Kumoa taikina jauhotetulle työlaudalle. Vaivaa joukkoon loput jauhot. Leikkaa taikinasta 16 tasakokoista palaa. Pyöritä niistä sämpylöitä.
Nostele sämpylät voidellulle pellille tai leivinpaperille. Pistele sämpylöitä haarukalla ja kohota leivinliinalla peitettyinä n. 30 minuuttia. Voidele maidolla. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.

Paistaminen: Paista sämpylöitä uunin keskiosassa 225 asteessa 10-12 minuuttia.

Ei kommentteja: