7. joulukuuta 2009

Borss- keitto

 Tämä ei ole ihan tyyppillinen venäläinen borssi, mutta meillä tykätän juuri tästä sen versiosta:

Borss- keitto



noin puoli kiloa naudan tai hirven lihaa
2-3 perunaa
1 sipuli
1-2 valkosipulin kynttä
1 porkkana
3-4 etikka punajuurta
1rkl ketsuppia
suolaa
chilijauhetta

Otin noin puolikiloisen palan hirvenlihaa (nautakin sopii tähän erittäin hyvin, jos on luut mukana liemestä tulee vähän vahvempaa) ja kylmää vettä niin paljon kun vain mahtuu kattilaan,sillä keitamisen aikana siitä haihtuu ainakin puolet, keitin liha noin kolme tunttia (kun liha kiehahti otin vaahdon pois, niin liemestä tulee kirkas, vähensin lämpöä).  Se on pisin vaihe keiton tekemisessä. Tässä vaiheessa voi jatkaa keittaminen tai laittaa kattila jääkaappiin, siellä kypsä liha liemessa säilyy noin viikon.
 Kuorin perunat, porkkana, sipuli, valkosipuli. Otin punajuuret purkista. Pilkotin kaikki kuutioiksi, paitsi porkkanat, niitä yleensä raastan. Laitoin kattila takaisin liedelle, pinelle lämmölle, otin lihat pois kattilasta. Laitoin pilkotetut vihannekset kattilan, pilkosin sinne lihatkin. Lisäsin mausteet ja annan keihua hiljaleen noin tunnin verran. Maistelen, jos tarvitsee lisään suolaa, sammutan liesi, laitan kattilan päälle kansi ja annan keiton "levätä" vielä tunti, minusta maku paranee, mutta toisaalta keitto on valmis heti kun perunat ovat kypsiä.

Ei kommentteja: